S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.


ČO JE TO VODA
VODA -ZDROJ ŽIVOTA!

Filtre na vodu, úprava vody, vodné filtre, reverzná osmóza, filtrácia vody

Čo je vlastne voda?

Voda

(chemický vzorec H2O, novší systémový názov oxidán) je chemická zlúčenina vodíka a kyslíka.

Je základnou podmienkou existencie života na Zemi. Pri normálnej teplote a tlaku je to bezfarebná kvapalina bez zápachu a chuti. Je to najrozšírenejšia zlúčenina v prírode, vyskytuje sa v troch skupenstvách: v pevnom (sneh, ľad), kvapalnom (voda) a plynnom (vodná para).

Je najrozšírenejšou látkou na Zemi. Je podstatnou zložkou biosféry a má popri pôde prvoradý význam pre zabezpečenie výživy ľudstva.

  • Je základnou zložkou biomasy, hlavným prostriedkom pre transport živín, pre ich prijímanie a vylučovanie.
  • Pre rastliny je významné nielen jej celkové množstvo za rok, ale tiež výskyt a rozdelenie vo vegetačnom období vzhľadom na ich rastové fázy.
  • Pre mnohé živočíchy je voda priamo životným prostredím.

Štruktúra vody

  • Voda predstavuje chemickú zlúčeninu dvoch atómov vodíka (H) a
    jedného  atómu
    kyslíka (O). Atómy v molekule vody sú viazané jednoduchou polárnou kovalentnou väzbou. Intermolekulové vodíkové mostíky sú príčinou napr. vysokej teploty varu vody 100 °C.
  • Voda sa v prírode vyskytuje v plynnom, kvapalnom a v tuhom skupenstve.
  • Pre svoj dipólový charakter je voda dobrým rozpúšťadlom iónových zlúčenín.

Druhy vody

Podľa obsahu rozpustených minerálnych látok

  • Destilovaná - je zbavená minerálnych látok
  • Mäkká - obsahuje málo minerálnych látok
  • Tvrdá - z podzemných prameňov, obsahuje viac minerálnych látok
  • Minerálna - obsahuje mnoho minerálnych látok

Podľa účelu použitia

  • Úžitková - v priemyselných závodoch (zníži sa tvrdosť vody a tá sa zbaví Ca2+ a Mg2+), v potravinárstve sa vyžaduje dezinfikovaná voda (chlórovanie, ozonizácia, ožarovanie ultrafialovým žiarením)
  • Napájacia - voda pre parné kotle, zbavená minerálnych solí, aby nevznikol kotlový kameň, ktorý zanáša potrubie
  • Pitná - je vhodná na každodenné použitie, je zbavená nečistôt, obsahuje vyvážené množstvo minerálnych látok tak, aby neškodili zdraviu



Asi dve tretiny nášho tela tvorí voda. Každý deň jej potrebujeme viac ako dva litre. Nahrádza vodu, ktorú stratíme vylučovaním, potom a dýchaním.

Jeden liter benzínu znehodnotí 5 miliónov litrov vody.

Bez jedla prežijeme 60 dní, bez vody však vydržíme len veľmi ťažko maximálne 5 dní.

V princípe my všetci to vieme .

Ale nie je to divné, že kým o potravinách, ktoré denne konzumujeme, sa v rámci zdravého životného štýlu vedú dlhé diskusie, kvalitu vody, ktorú denne pijeme, prehliadame.

Akoby ani nestála za reč. Je to o to zarážajúcejšie, že potraviny si môžeme vyberať z pomerne širokej ponuky, zatiaľ čo vodu pijeme zväčša z toho istého zdroja, ktorý si poväčšine vybrať nemôžeme. To zvyšuje riziko i zdanlivo nízkych koncentrácií škodlivých látok.

 


ODk1ZWMx